Menu

A Petrarca-affér, tizenöt random bekezdésben

A Petrarca-affér, tizenöt random bekezdésben

[1.]Francesco Petrarca: halhatatlan költő és humanista a XIV. századi Itáliából. 1327. április 6-án, nagypénteken pillantotta meg a klarisszák avignoni templomában Laura de Novest, élete nagy szerelmét, verseinek legfőbb ihletőjét. Az eszményi és meghódíthatatlan nőt, akinek 300 versben, főleg szonettekben ünnepelte a szépségét.

[2.]Jerry Mayer: Keresztül-kasul. Viszonylag szellemes és viszonylag romantikus vígjáték. Az előadás 80 perc hosszú, szünet nélkül. Tizenkét éven felüli nézőknek ajánlják. A 2021-es, magyarországi bemutató a Rózsavölgyi Szalon produkciója. Ezt hozták el 2022. április 7-én Jászberénybe. A nő, vagyis Janet szerepében Pokorny Lia, a férfi, vagyis Josh szerepében Király Dániel. A rendező Dicső Dániel (34 éves), akinek korábbi rendezéseiből kettőt is láthattunk a Lehel Film-Színházban. 2018-ban a Salamon király szorong című darabot (Ölelni kell, és kész), 2020-ban pedig a Tótékat (Nem lehet lekapcsolni a fejekben a villanyt). Jerry Mayer eredetileg a 2 Across, vagyis a Vízszintes 2 címet adta művének, amelynek kétértelműsége elvész a magyar fordításban, de a Keresztül-kasul is szellemesen jelzi, hogyan turkálnak bele a szereplők egymás életébe, és keresztrejtvényeibe.

[3.]Janet (51 éves) pszichoterapeuta, katolikus. Egy szombat hajnalban felszáll a San Francisco-i repülőtérről induló helyközi gyorsvonatra. Nála van a New York Times szombati száma, a rejtvénymelléklet miatt, mert Janet mestere a keresztrejtvények megfejtésének. A vonat indulását éppen csak eléri Josh (35 éves), aki volt már színész, dolgozott apja gombgyárában, de épp másfél éve nincs állása. Alkalmi munkákból él, olyanból, például, hogy őt, a zsidó srácot bízzák meg a keresztény ünnepeken repülőtéri munkával.  Janet és Josh ugyanabban a vasúti kocsiban utaznak, teljesen idegenek egymás számára, bár Joshnál is ott van New York Times szombati száma, de ő nem profi a rejtvényfejtésben, ceruzával tölti ki a rubrikákat, nem biztos a dolgában. Szóba állnak egymással, Janet segít Joshnak megfejteni a rejtvényt, keresztül-kasul haladnak benne, és egyre beljebb kerülnek egymás életébe.

[4.]A nő megközelíthetetlennek látszik, sérülékeny, egyedül neveli tizennyolc éves, lázadó fiát. A szakmájában kiváló, a magánéletében nem boldogul. Alig várja, hogy valakinek megadhassa magát. Elejtésre váró nagyvad.

[5.]A fiatal fickó laza, és sokféleképpen tud lúzert játszani.  A poén-pingpongban kiváló, a nő minden magas labdáját lecsapja. Úgy tűnik, képtelen elköteleződni, felelős döntéseket hozni, és ezt a típust egy pszichoterapeuta nagyon jól ismeri. 

[6.]A darab ritmusa kiváló lehetőség a színészeknek, két egyenrangú szerep, természetesek a párbeszédek, beszippantják a közönséget a vasúti kocsiba. Szerethető, szórakoztató figurák. Kémia van, korkülönbség nincs. Nem ül le az előadás, csak ők. Az előadás maga az út (a nagy utazás…), állomásról állomásra.

[7.]Janet elegánsan szabadítja ki magából a nőiességét. Pokorny Lia Hatvan szép ajándéka a magyar színház- és filmművészetnek. Talán a hangja? Talán a haja? Talán a szája? Talán a lába? Nem, az egész nő! Nem csupán tévésztár, igazi színésznő, nem untat a színpadon sem.

[8.]A nőt bosszantja a férfi lazasága, látszólagos nemtörődömsége. A férfit meghökkenti a nő merevsége, szabálykövetése. A közhely a vonaton is közhely: az ellentétek vonzzák egymást. Kiderül, mit tudnak kihozni egymásból. Josh nem Janet páciense, a nő tehát nyugodtan rákattanhat.  Ez már a megértő egymás felé fordulás.

[9.]Nagyszerű, amikor az életben nem várt dolgok történnek, amelyek teljesen kifordítják az embert, és rá kell jönni arra, hogy amit magunknak kitalálunk, csupán védekezés és félelem. Janet és Josh szórakoztatóan szeretnének leszoktatni a régi beidegződéseinkről, rossz szokásainkról.

[10.]Király Dániel minden új helyzetre ugrásra kész fiatalember, kedves, fogékony, kíváncsi, olyan, akinek baja van önmagával és a kapcsolataival. Josh az apjával, Janet pedig a fiával áll feloldhatatlannak tűnő konfliktusban. Melyikük éppen a rejtvény, melyikük a megfejtő, ez állandóan változik.

[11.]Nemrég egy Petrarca-szonett volt a megfejtés a New York Times egyik rejtvényében, mondta Janet. Josh, a kedves link, aki a színészettel is megpróbálkozott, szavalni kezdi megfejtést Janetnek, Petrarca szonettjét, és az ő, saját bejáratú Laurájához, Suzyhoz fűződő szerelmének történetét. Janet táskájában ott lapul Petrarca Daloskönyve, könyvtárból kölcsönözte. Kikölcsönözlek valamiből, késedelmi díj nincs! A fohásznak ász a vége, nem az ámen.

[12.]A színpad hátterét adó vízszintes és függőleges, különböző színű ledsoroknak is az az üzenete, hogy a keresztrejtvény az élet metaforája, és ezt mindkét utazó megerősíti. A minimalista díszlethez tartozik két, ide-oda gurítható, krémszínű vonatülés is, melyeket aszerint mozgatnak a szereplők, hogy éppen milyen a viszonyuk. 

[13.]Janet sokáig mindenét begombolta, és úgy viselkedett, mint egy örökös életmód-tanácsadó. Mesélt a férjéről, Warrenről, aki nagydarab és antiszemita, és hisz a New York-Tel-Aviv tengelyben, az áremeléseknél emlegeti. De nem igaz, Warren már csak exférj, nem számít, Janet csak álcázta a házasságával magát Josh előtt. Josh is bevallotta, hogy Suzy nem volt a felesége, és az egyetemet is otthagyta. Szóval, a hazugságok. Hogyan tiszteljék így egymást, mintha Stevie Wondert azért kéne tisztelni, mert elárulja, hogy bocs’, de tökéletesen látok.

[14.]Női lábak nyúlnak közel a pasihoz az ülésen, női haj és kosztüm bomlik, csókok kerülnek elő. Uniszex baconös szendvicsek és röviditalok (utazáshoz praktikus kiszerelésben) tűnnek el bennük, és előjön egy randi ígérete egy kicsi, félreeső étteremben, hogy valamikor, péntek délután. De mi az étterem neve, kiáltja a vonatról leviharzó Janet után Josh. Janet visszakiabálja, hogy négy betű, isszák és hordják is… Kivi? Az nem jó. Folyékony ruha? Olyan meg nincs. Fel lett adva a lecke Joshnak és a közönségnek is.

[15.]Kellemes mulatság, két igen jó színészi alakítással, nincs mélyvíz-tábla, az úszni nem tudók sem fulladnak bele.

 

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít