Menu

„Kijelentjük, hogy a Jászság társadalma egészséges.”

2014-02-27 10:20:19
 

Kedden kora reggel az MSZP Táncsics utcai irodájának bejárata előtt tartott demonstráción Szabó Tamás, Jászberény polgármestere, a Fidesz Jászberényi Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a megmozdulás célja, hogy tiltakozzanak Magyar Levente volt jászberényi polgármester jászokat sértő, rasszista kijelentése ellen, amely a baloldali Összefogás néhány nappal korábbi, jászberényi nagygyűlésén hangzott el. 
 
 
Mintegy 40-50 fő hallgatta Szabó Tamás beszédét, aki kiemelte, szomorú, de felemelő, hogy ilyen formában tudnak tiltakozni Magyar Levente kijelentésével szemben. 
 
 
- Még nagyobb lett volna a felháborodás, ha nem a kampányban hangzik el Magyar  Levente jászokat sértő állítása, amelyet Szekeres Imre sem ott, a helyszínen, sem azóta nem korrigált, nem kért elnézést a jászoktól – mondta Szabó Tamás, aki Szekeres esetében megjegyezte, nem egyedi esetről van szó, hiszen akkor sem tiltakozott, amikor egy jászapáti rendezvényén egy nőt, egy anyát alázott meg vendége. Mindez Szekeres jellemét mutatja és ez a jászok számára elfogadhatatlan, derült ki a szónok szavaiból, aki felolvasta az alábbi nyílt levelet:
 
 
Nyílt levél a baloldali összefogás pártjainak


Tisztelt Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc!


Bizonyra értesültek mind a liberális, mind a nemzeti sajtóból, hogy az önök pártja országgyűlési képviselőjelöltjének, Szekeres Imrének kampánygyűlésén elfogadhatatlan, kirekesztő és Magyarországon ritkán hallható rasszista kijelentés hangzott le. A gyűlés egyik főszereplője, Magyar Levente liberális önkormányzati képviselő, aki Jászberénynek több mint másfél évtizedig volt polgármestere, azt mondta, hogy mivel a jász családok egymás között házasodtak, belterjessé váltak, ami genetikai problémákat okozott a jászok számára. A súlyos rasszista megállapításokkal szemben egyetlen jelenlévő politikus sem emelte fel a szavát a gyűlésen, de azóta sem. Sem Bajnai Gordon, sem Szekeres Imre, sem Gedei Jótsef nem határolódott el Magyar leventétől, amit nem magyarázhat tudatlanságuk, hiszen tudták hová jöttek, kiket szeretnének képviselni az Országgyűlésben. Mi, a jászokat képviselő civil szervezetek és magánszemélyek ezennel egyöntetűen kijelentjük, hogy mindez nem igaz, a belterjességre és a genetikai torzulásokra ninc

s semmilyen bizonyíték. A jászok nem voltak és ma sem belterjesek, nem örököltek semmilyen genetikai problémát. Kijelentjük, hogy a Jászság társadalma egészséges. Kikérjük magunknak, hogy politikusok igaztalan kijelentéseket tegyenek ránk, megalázó véleményt formáljanak rólunk, s hogy megbélyegezzenek bennünket. Ezeket a kijelentéseket és az ezeket hangoztató embereket mi rasszistának tartjuk. Véleményük épp úgy elfogadhatatlanok, mint ahogy más hazai etnikumok és kisebbségek számára is az lenne. Éppen ezért bocsánatkérést várunk mind a gyűlésen részvevő pártoktól, mind politikusaiktól. Elvárjuk, hogy mind Bajnai Gordon, mind Szekeres Imre, mind Gedei József határolódjon el a volt jászberényi polgármestertől, Magyar Leventétől.


Jászberény, 2014. február 25.
 
 
Szabó Tamás érdeklődésünkre elmondta, hogy a Jász Önkormányzatok Szövetségének képviselője mellett több civil személy írta már alá a nyílt levelet, s tovább gyűjtik az aláírásokat.
 
 
A demonstrációt követő sajtótájékoztatón – a Fidesz jászberényi irodájában – Pócs János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje mondott köszönetet mindazoknak, akik az aláírásgyűjtésben részt vettek, s most is folytatják. 
 
 
alt
 
 
 
– Egy nap alatt 3 200 aláírás gyűlt össze, s jobban haladtunk, mint amikor a rezsicsökkentés támogatására gyűjtöttük az aláírásokat. Sokan olyanok is aláírták most az ívünket, akik akkor nem, mert nem hittek abban, hogy a rezsicsökkentést meg tudjuk valósítani. Azt is tapasztaltuk, tapasztaljuk, hogy egyre többen érzik, mit veszíthetnek, ha nem maradunk kormányon – mondta Pócs János, aki egy kérdésre válaszolva elmondta, 15 ezer aláírásnál is többet gyűjtöttek már, de a gyűjtést tovább folytatják. 
 
 
– Az emberek véleménye ezzel kapcsolatban sokkal fontosabb, mint az enyém. Szekeres Imre és környezete folyamatosan szegregálja az embereket. Korábban megsértették a nőket, a közmunkásokat, most pedig őseinket csúfolták meg. Szekeres mindezektől nem határolódott le, elmenekült Jászberényből és az emberek most sem kérnek belőle – reagált a Magyar Levente által megfogalmazottakra Pócs János.
 
 
Megkérdeztük Magyar Leventét is a honi médiában nagy vihart okozó mondatáról:
 
 
altElutasítom a félremagyarázást!
 
 
 
- Elutasítom azt, ahogy szándékosan félremagyarázzák az Összefogás jászberényi rendezvényén elhangzott beszédem egy mondatát. Ugyanakkor elnézést kérek mindenkitől, akik sértve érzik magukat. A beszédem – ami 10 perces volt – arról szólt, hogy a jászok miként igyekeztek megmaradni jásznak. A szabadság, az önállóság és a vallás határozta meg történelmi századaikat. Aki ismeri 16 éves polgármesterségem eredményeit, az általam képviselt értékeket, azok jól tudják, hogy mit gondolok ezekről a kérdésekről. Olyanok támadnak, akik nem is jászok! Egyet kell látni, egy teltházas, nagy érdeklődés mellett zajlott rendezvényről a jobboldal a figyelmet akarja elterelni. Arról, hogy ott miről volt szó, milyen programokat ismertettek, milyen jövőképet vázoltak fel a vendégek, a jobboldal, az országos média tudni sem akar!
 
 
Magyar Levente teljes beszéde, a vitatott kijelentéssel: 
 
 
 
Szántai Tibor
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít