Menu

A gazdaságban nincsenek határok, ám vannak lehetőségek

2013-10-15 09:12:26
 
 
A Kárpát-medencében élők mindig együttműködtek, a gazdaságban a kölcsönös előnyök kihasználását évszázadokon át szem előtt tartották. A történelem több ország részévé „tette” a Kárpát-medencét, így az együttműködésben új lehetőségek teremését is meg kell valósítani. A szomszédos országokkal való gazdasági kapcsolatok újraépítése hazánkban is fontos. Ebben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is aktívan részt vesz.
 
 
A napokban a Szikra Galéria konferencia-termében számos üzletember tanácskozott. A MKIK Jász-Nagykun-Szolnok Megyei szervezete volt a szervezője a külgazdasági fórumnak. Házigazdaként Szatmári Zoltán, a kamara megyei alelnöke köszöntötte a vendégeket és az előadókat. 
 
 
A 2011-ben alakult Kárpát Régió Üzleti Hálózat ismertetőjét Radetzky Jenőtől, a hálózat vezérigazgatójától hallottuk.  Bevezetőjében arról szólt, hogy a gazdaság növekedése ma nagyon fontos hazánkban, és a régió országaiban is, hiszen enélkül nélkül nincs fejlődés. Az Európai Unión belül az integráció fontos cél. A Kárpát-medence lakossága pedig évezredek óta együtt élt és együtt boldogult itt. A XIX-XX. század fordulóján a legerősebb gazdaság, az egységes és fejlett infrastruktúra is térségünket jellemezte. Most ugyan határok szabdalják, de ezek a gazdasági együttműködésnek nem lehetnek gátjai. 
 
 
– A jó gazdaságpolitika a legjobb népesség megtartó erő, s egyben nemzetpolitikai cél is. A magyar gazdaság kilábalásának kulcsa a kárpát-medencei gazdasági együttműködés. Ez pedig jelentősen a kis- és közép-vállalkozások életképességén is múlik.  A kkv-k egyre erősebben vannak jelen a magyar gazdaságban, 2010 óta ebben a körben évi 7-8%-kal bővült a kereskedelem. A külgazdasági többlet meghatározó része is e szektor munkájának eredményességét jelzi. Széles körben vannak piaci lehetőségek a szomszédos országokban. Az üzleti hálót már szövögetik a szakemberek, ezért jött létre a Kárpát Régió Üzleti Hálózat. A magyar nemzet megmaradása csak gazdasági téren lehetséges - jelentette ki Radetzky Jenő a jászberényi konferencián.
 
 
alt
 
 
 
A lehetőségek kihasználását pályázatok is segítik, erről is volt ismertető, majd szerbiai, szlovéniai és horvátországi üzleti lehetőségekről, megvalósult, vagy éppen most kialakítandó kapcsolatokról esett szó. Jójárt Miklós a Budapest - Belgrád tengely mentén lehetséges üzleti kapcsolatokról szólt. Szerbiában olcsóbb a munkaerő, mint nálunk, így gyártás kihelyezésére is van már jó példa, a magyar feldolgozóipar is talál ott jó alapanyagokat. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat működése során hat környező országban 12 iroda nyílt már meg, melyek a magyar vállalkozók üzleti kapcsolatainak kialakítását segítik. Vásárok, bemutatók, üzleti találkozók, konferenciák sorát szervezik, és vannak konkrét üzleti sikerek is. 
 
 
Csóré Róbert az újvidéki iroda munkájába engedett bepillantást. Szó esett az áfáról, az adózási előírásokról, a munkabért terhelő költségekről. Dr. Gombis Róbert, a Szlovén-Magyar Egyesület elnöke a partner-keresésben játszott szerepet emelte ki. Elhangzott, hogy az üzletember-találkozók rendkívül fontosak, hiszen az együttműködésben a lehetőségek ismertetése, a kapcsolati háló meghatározó. A szlovén gazdaságról szólva elmondták, a turisztika mellett az alumíniumgyártásban is van esély az együttműködésre. Hallhattak a jelenlévők a konténergyártásban rejlő lehetőségekről, s arról is szó volt, hogy a koperi kikötőt Magyarország is eredményesen használhatná. Balogh Géza, a szlovén tagozat elnöke elmondta, hogy a munkanélküliség gond Szlovéniában is. Az exportjuk visszaesett, ám a geotermikus energia felhasználásában sok eredményes, jó példát tudnak nekünk mutatni. A gazdasági válság hatásaként állami vállalatok privatizációjának folyamata indult el Szlovéniában, ami a befektetők számára lehet kedvező lehetőség.
 
 
alt
 
 
 
Liszácz Mihály, a magyar-horvát tagozat elnöke a horvátországi gazdasági lehetőségekről ejtett szót. Ő fontosnak tartotta a lobbierő növelését és a hiteles információk cseréjét. Kétségtelen, hogy a gazdasági válság a környező országokat is érintette, mindegyikük a növekedésre, a gazdasági egyensúly visszaállítására törekszik, így közösek az érdekeik. Számos vásár volt és lesz a közeljövőben Zágrábban, Splitben, Eszéken, Pécsett, ahol az üzletemberek számára a kapcsolatteremtésre számos lehetőség nyílik.  Horvátország esetében az is nagy előny, hogy Pécsett főkonzulátus működik, azaz egy karnyújtással közelebb vannak hozzánk. 
 
 
A megyei üzletemberek tapasztalatcseréje ezen a rendezvényen azért is emlékezetes volt, mert Szikra István bemutatta nemrég megnyílt magán galériáját, mely a Jászság képzőművészeti értékeit őrzi. Ugyanakkor egy XX. századi, tehetős polgári család egykori otthonát is megismerhették a fórum résztvevői.
 
 
Kiss Erika
Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít