Menu

Egy igazi XXI. századi mértékegység: a nemesvakolatos vödör

2011-06-17 08:09:42

 

Mint tudjuk, az átlag magyar rendkívüli képességekkel bír az újrahasznosításban: alsóépülettel, fáskamrákkal rendelkező vidéki portákon hatványozottan érvényesül a „Ne dobjuk ki, valamire még jó lesz az!” elv. Ennek az értékmentő elvnek a kedvezményezettjei a nemesvakolatos (bel- vagy kültéri falfestékes) vödrök.


Sokan áldoznak nem kevés összeget otthonuk csinosítására, korszerűsítésére. Az ehhez szükséges anyagokat hál’ Istennek Jászberényben több kereskedőtől gyorsan, jó minőségben szerezhetjük be. (Azt, hogy olcsón, szándékosan nem írtam; a vásárlók számára ez értelmezhetetlen kifejezés a valós szavak halmazán.) Könnyedén válhatunk tehát egyik napról a másikra nagy űrtartalmú műanyag vödrök (a Jászságban: vedrek) tulajdonosává.


Ezeknek a műanyagipari termékek felhasználhatósága sokrétű: pompásan gyűjtik az esővizet, tárolhatunk bennük homokot, ezenfelül háromnegyedig felöntve jéghideg vízzel (lelőhely: kerti csap / norton kút) kiválóan tárolják az útszéli árustól vett dinnyét vagy akár az esti nyársaláshoz behűtött sört (esetleg a fröccsnek való bort), de jelentős azoknak a kerttulajdonosoknak is a száma, akik el tudnák mondani, hány kilónyi krumplit, uborkát, cseresznyét rejt teljes kihasználtság esetén a masszív plasztik test. Arról nem is beszélve, hogy vidám nyári estéken felfordítva kerti bútorként, sőt, kezdetleges ütőhangszerként is funkcionálhat a harmincöt fölötti férfiak kedvence.


Nem kultikus tárgyak, nem mérik őket aranyárban, mint ahogyan az egyik Tiszaújvárosból elszármazott rádiókabarés fellépő szerint a nyolcvanas években a TVK-s szatyrokkal történt. Az egyszeri ingatlantulajdonos mégis büszkén tekint rájuk az első találkozáskor, és a sikeres használatbavételt követően újabb példányok beszerzéséről álmodozik.


A családi házak kertjeit, lebetonozott udvarait, melléképületeit látva sokszor jogosan mondható: vibrál a magyar szellem. A barkácsoló, a házimunkában örömét lelő állampolgár átalakít, beépít, ledarál, átfest, fertőtlenít, kisikál: legszebb pillanataiban új funkciót ad a rendelkezésére álló tárgyaknak. Higgyék el, nem holmi garasoskodás a gyökere ennek a szokásnak; képviseljük tehát bátran ezt a nemes(vakolatos) hagyományt!


P.T.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít