Menu

B. Simon Ferenc képe a Hónap Műtárgya

SZÍNES EGYÉNISÉG ÉS MOZGALMAS ÉLET

 

2011-05-27 08:27:41

 

Szűk körben tartott előadást Gurzó K. Enikő muzeológus, a Hamza Múzeum munkatársa múlt csütörtökön a Hónap Műtárgyáról. Bethlenfalvi Simon Ferenc: A jászberényi búzapiac című alkotásáról tudhattak meg többet a festészet iránt érdeklődő megjelentek.


Szűk körben tartott előadást Gurzó K. Enikő muzeológus, a Hamza Múzeum munkatársa múlt csütörtökön a Hónap Műtárgyáról. Bethlenfalvi Simon Ferenc: A jászberényi búzapiac című alkotásáról tudhattak meg többet a festészet iránt érdeklődő megjelentek.


A rendezvény egyik apropója a Múzeumok Világnapja volt, a másik pedig egy kerek évforduló, ugyanis a választott alkotás festője 105 éve született. Előadása során a muzeológus igyekezett B. Simon Ferencet elhelyezni nemcsak az egyetemes, de a magyar festészetben is, miközben bemutatta helyi vonatkozású munkái egy részét is.


Nem volt könnyű dolga, hiszen a művészről még nem íródott monográfia és a róla fellelhető kevés adat, feljegyzés bizony sovány táptalaj egy nagyívű pálya megrajzolásához. Egy teljes pályakép bemutatásához végig kellene járnia a kutatónak azt a számtalan települést, ahol B. Simon Ferenc megfordult ehhez azonban komoly anyagi erőforrásra lenne szükség. Ghurzó K. Enikő ennek ellenére igyekezett a lehető leginformatívabb képet alkotni a múzeum állandó kiállításán is megtekinthető kép festőjéről. Sikerült megrajzolnia a hallgatóság előtt az alkotó és az ember jellemvonásait is, így közelebb hozta a városunkhoz is köthető művészt napjaink közönségéhez.

 

alt

Bethlenfalvi Simon Ferenc: A jászberényi búzapiac (1941)

 

Megjelent a hallgatóság előtt egy sportos életvitelt kedvelő, állandóan alkotó életművész képe, aki a fotózástól a karikatúra-rajzon át az expresszionizmus és az imresszionizmus jegyeit is magán viselő festészetig sokféle dologgal próbálkozott. A második világháborúban önként jelentkezett a frontra, majd megszökött és Ausztriába került. Onnan hazakerülve sokáig Sályban majd Mezőkövesden élt és alkotott, rajztanárként tevékenykedett. Egy időszakban szinte évente jelentkezett munkáival tárlatokon. Festészete mellett kiemelkedőek – ha nem kiemelkedőbbek – politikai karikatúrái, de tájképekkel, aktokkal és portréfestészettel is próbálkozott.


Az előadás az alföldi festészet jellegzetességeinek bemutatásával tért rá a jászsági festészet, azon belül is Simon Ferenc képeinek, illetve a Hónap Műtárgyának ismertetésére. Összefoglalva elmondható munkásságáról, hogy nem naturalista, nem is realista és nem teljesen impresszionista jegyeket viselnek magukon alkotásai, melyek a komor színek ellenére nyugalmat árasztanak. A jászberényi búzapiac címet viselő Hónap Műtárgya mellett a festő  A jászberényi szegénynegyed című munkája is megtekinthető a Hamza Múzeumban.

 

RP

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít