Menu

A harmónia szigete válság idején

A pszichológus az, aki lelkünk mélyébe lát, és felszínre tudja hozni például a gyermekkorban elszenvedett traumáinkat is. Gondolták volna, hogy manapság egyre több férfi kopogtat a lélekbúvár rendelőjének ajtaján? Többek között erről is beszélgettünk Horváth Jutka pszichológussal, aki azt is elmondta, hogy az emberek gyakran keresik fel azért is, hogy egzisztenciális gondjaikra gyógyírt kapjanak.

Csigalépcső vezet fel az emeletre, ahol két kis szoba nyílik egymásból, a padlót zöld szőnyeg borítja. Otthonos környezet, színes szalagokból készült dekoráció a falakon. Jutka barátságos környezetben fogadja a hozzá fordulókat. Nyilván ez a sikeres terápia egyik alapvető „kelléke”. Az előszobában az asztalt három kényelmes fotel fogja közre. Jutka hellyel és ásványvízzel kínál, majd beszélünk, beszélünk, mintha már legalább „száz éve” ismernénk egymást…

alt- A mai nehéz gazdasági helyzetben hogyan érzékeled, többen keresnek fel problémáikkal?
- Az emberek egzisztenciális problémája már évek óta jellemző. A tavaly ősszel kezdődő  gazdasági válság miatt nem emelkedett a pácienseim száma. Pszichológusként azt tapasztalom, hogy az emberi kapcsolatok minősége még fokozottabban romlik. Tovább nő a válások száma, a gyermekek elhanyagolása, mert a szülők hajtanak, dolgoznak a napi betevő falatért. Inkább vesznek csemetéjüknek, kutyát, macskát, számítógépet, hogy „ellegyen” a gyerek. A nők bártan válnak. Viszont azt is tapasztalom, hogy sokan inkább benne maradnak egy rossz kapcsolatban, mert a felvett hitelt nem tudják egymaguk visszafizetni.

Gyakran találkozom olyanokkal, akik azért keresnek meg, mert a családon kívül nincs kapcsolatuk, ezért eljönnek, hogy legyen, aki meghallgassa őket. A rossz gazdasági helyzetben egyre több embernek van, úgynevezett „megküzdési” problémája. Nincs technika az emberek kezében, hogy a hirtelen jött váratlan rossz helyzethez hogyan viszonyuljanak. Ezért tanítok meg nekik stresszkezelési technikákat, amelyet bárhol észrevétlenül alkalmazni tudnak.

- Gyakran elhangzik különböző pszichológiai előadásokon, hogy a férfiak és a nők elbeszélnek egymás mellett. Nem tudják problémáikat megvitatni. Te hogyan tapasztalod?

- Ez igaz. A nemi szerepekből adódó sajátosságok okoznak gondot a kapcsolatokban és nem a benne lévők tulajdonságai. Ennek azonban nincsenek tudatában a felek. A nők tudják, hogy beszélgetéssel sok minden megoldható, de a férfiak sokszor elzárkóznak ettől. Érdekes, hogy 80%-ban a férfiak keresnek meg, hogy a párkapcsolatukon szeretnének javítani. Az „erősebb nem képviselőinek” feltűnt, hogy a nők kezdeményezik a legtöbb esetben a válást. Amikor a férfi rádöbben, hogy elveszítheti, amit addig közösen felépítettek, rendbe akarja tenni a házasságát.

Pozitív, hogy a férfiak nemcsak eljönnek hozzám, hanem keményen dolgoznak is azért, hogy kommunikációs technikákat tanuljanak. Megtanulják például megdicsérni a feleségüket, megtanulják, hogy nem szégyen, ha kimutatják érzelmeiket, bánataikat. Fontos, hogy visszavegyenek a tempóból, többet legyenek a gyermekükkel, a családdal. Megtanulják a férfi és női sajátosságokat. Felkeresnek kamaszok is, sok a fiatalkori depresszió. Sok a fiatal korban elszenvedett műtét, testi probléma. A kórházban történtek lelki feldolgozása szintén fontos.

Jönnek hozzám párok, akik már évek óta kisbabát szeretnének, de nem sikerül. Közösen kiderítjük, hogy milyen tudatalatti oka lehet ennek. Egyetemistákkal is foglalkozom, akiknek tanulási technikákat mutatok meg. A villámolvasás lényege, hogy a könyv oldalait, mint egy fényképezőgép rögzíti az illető a szemével. Így 400 oldalt 8 perc alatt be tud táplálni a tartós emlékezetébe a tanuló. Ehhez bizonyos szemállást és néhány technikát kell begyakorolnia.

- A lélek mélyén elraktározott élményeket hogyan tudod felszínre hozni?
- Kineziológiai oldásokat végzek. Ez tulajdonképp egy izomteszten alapuló érzelmi stresszoldás, amikor a páciens karjának egy bizonyos pontját a szakember vizsgálja. Én kérdezek, és az izom „jelez”, hogy a tudatalattiban milyen elraktározott probléma van, amivel az ember nincs tisztában. Előfordulhat, hogy valakit gyermekkorában valamilyen trauma, rossz élmény ért. Ennek egy részére felnőttként emlékszik, míg más részére nem, de tudat alatt ott van az esemény. A kineziolgógiai sresszoldás abban segít, hogy ez felszínre kerüljön. Ha az ember szembe néz a múlt rossz emlékeivel, elmúlik a fájdalmas érzés.

Fontos tudni, hogy mindenki maga felelős az életéért, és azért ahol tart. Én abban segítek, hogy egy adott helyzetből hogyan lehet továbblépni. Tanácsadó vagyok. Addig a pácienssel „haladok az úton”, amíg azt nem érzi, hogy önállóan meg tudja oldani gondjait, vagyis egyedül tud tovább haladni. Igyekszem a hozzám fordulókat megnyugtatni, hogy úgy érezzék a harmónia, a nyugalom szigetén járnak.

- Sok ember, sokféle problémája nem hat rád a nap végén nyomasztóan? Félre tudod tenni odahaza a munkát?
- Minél előbbre tart az ember életkorban, annál több mindent átélt, több tapasztalatot és megküzdési technikát elsajátított. A rossz élményeken az évek múlásával túljutok, és már nem fáj annyira. Ha valaki hasonló kellemetlen szituációt él meg, tudok neki tanácsot adni, hogyan dolgozza fel. Vannak viszont olyan emberi tragédiák, amikor valaki elveszíti a gyermekét. Az ilyet nehezebben dolgozom fel, hiszen nekem is van egy egyetemista fiam.

Fontos tudni, hogy minden helyzetből van kiút. Minden nehézség lehetőség a változásra, fejlődésre, megtapasztalásra. Erős hitem az életesemények tanító jellegébe sok páciensembe átcsordogált már. S így sok depressziós, szorongó ember néhány hét elteltével nagyobb önismerettel, önbizalommal, önmagával és a világgal jobban harmóniában lévő emberként távozott rendelőmből. Hálás vagyok, hogy ezeknek a folyamatoknak nap, mint nap a részese lehetek. Nagy felelősség és nagy megtiszteltetés így élni és dolgozni.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít