Menu

Csángók, Jászberény, szerelem

2017-08-07 09:57:27

 

Csáng, csángál, cángó, csángat, chango,  csángú, sángó, sángú, sangó, csangó és csangú - végtelen a csángó név eredetéhez és múltjához köthető szavak arzenálja. 2017 augusztusában újra eljött az idő, hogy tovább bogozzuk a régmúlt emlékeit, összekötve a jelennel a XXVII. alkalommal megrendezésre kerülő Csángó Fesztiválon, Jászberényben!


2017. augusztus 8-13. között rendezik meg a hagyományos Csángó Fesztivált Jászberényben, ahol a rendezők, a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes vendégeként közel 60 program, 1000 közreműködő várja az érdeklődőket hat napon át.


A Csángó Fesztivál létrejöttének gondolatisága 27 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Jászság Népi Együttes tagjai között, akik évtizedek óta kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét. Így jutottak ki először 1990-ben Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc- és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

 

alt




„A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik.


Célunk, hogy egy adott kisebbségben élő magyar népcsoport, esetünkben a csángó magyarok kulturális értékeit, életét, a csángó embereket minél szélesebb rétegnek bemutassuk. Feladatunk, hogy minél tovább sikerüljön megőrizniük kisebbségi létükben a tradicionális, egyedi csángó magyar kultúrájukat.


Küldetésünk, hogy minél többen megismerjék a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket.”


A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc- és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak.


Közel 60 program, 1000 közreműködő 6 napon át!

A számos kiváló honi és határon túli zenekar, táncegyüttes, hagyományőrző fellépése mellett, „Aprók tere” gyermek- és családi programok, „Ízek utcája” gasztronómiai különlegességekkel, folklórműsorok, néprajzi kiállítások, folk mise, éjszakai koncertek, táncházak, fényfestés, tűzijáték, továbbá számos érdekes program várja a látogatókat.


A 6 napos fesztivál kiemelkedő eseményei a Szabadtéri Színpadon megrendezésre kerülő GÁLAMŰSOROK, melyeken a Csík Zenekar „Van még benne…” című koncertjét a Jászság Népi Együttes közreműködésével, valamint a "Fölszállott a Páva" televíziós vetélkedő kategóriagyőzteseit, minden a műsorban részt vett jászsági gyermek és felnőtt táncos közreműködésével láthatja, hallhatja a nagyérdemű.

 

alt




Népművészeti vásár több mint 100 népművésszel, kézművessel


Magyar hagyományőrző együttesek Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból. Külföldi együttesek Törökországból, Észak-Ciprusról, Kolumbiából, Tajvanról és Grúziából.


A Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában idén is folytatódnak a népszerű ÉJSZAKAI KONCERTEK ÉS TÁNCHÁZAK, augusztus 9-én a Tükrös zenekar, 10-én a Női vonások, 11-én Ferenczi György és a Rackajam, Pál István „Szalonna” közreműködésével. A fesztivál nyitóestéjén, augusztus 8-án ugyanitt Boka Gábor Színházának a közönség bevonásával előadott Toldi Legenda Historica, avagy a Képes Krónika elveszettnek hitt lapjai című rendhagyó, rengeteg humorral átitatott előadása alapozza meg a hangulatot. A Parno Graszt zenekar koncertjére a Szabadtéri Színpadon kerül sor augusztus 12-én, szombaton.

A XXVII. Csángó Fesztivál összes programja, ajánlók, képek, videók, leírások és jegyinformációk megtalálhatók a rendezvény folyamatosan frissülő Facebook eseményében, mely az alábbi linkre kattintva érhető el. Csatlakozzon az eseményhez Ön is, hogy mindenről időben értesülhessen!
www.facebook.com/events/1064957743609794/


Kövess minket közösségi oldalunkon:
www.facebook.com/CsangoFesztival
www.youtube.com/csangofesztival
www.csangofesztival.hu


Csángáljunk a jelenben a csángók jővőjéért.


A két gálaműsorra elővételben a Lehel Film-Színházban (Jászberény, Fürdő u. 3.), illetve online is lehet jegyet váltani!


Jegyvásárlás online az alábbi linkeken!


Csík zenekar koncertje: http://lehelfilmszinhaz.ticketpoint.hu/?jegyfoglalas&id=8919


„Fölszállott a Páva”: http://lehelfilmszinhaz.ticketpoint.hu/?jegyfoglalas&id=89207

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít