Menu

Lelki párbaj filozófiai kérdésekkel

2011-03-29 07:41:11

 

Új kiállítás nyílt a J Galériában március 29-én délután. Ezúttal Fejős László grafikus mutatja meg képeit a galéria közvetítésével a jászberényi műkedvelő közönségnek. Párbaj című kiállításának megnyitóján Tasi István a Védikus Tudományok Kutatóközpontjának vezetője mondott beszédet.

 

Barátok, ismerősök és érdeklődők körében nyitotta meg kapuit a kiállítás, ahol több mint húsz kép foglalkozik az élet nagy kérdéseivel. A vegyes technikával készült alkotások zöme egy-egy archoz társít a lét magasabb síkján kutakodó kérdéseket, és - a gyengébbek kedvéért - apró betűkkel a képek alján a válasz is megtalálható. A megnyitó igyekezett a képek keleti filozófiához való erős kötődéséhez igazodni, füstölő illata, és szigorúan alkoholmentes italok fogadták a vendégeket.

 

alt

A kiállító Fejős László és a kiállítást megnyitó Tasi István

 

Tasi István kulturális antropológus, és a védikus kreacionizmus ismert magyarországi képviselője, megnyitójában a művészek közösségteremtő és példamutató fontosságát taglalta. Kitért a tehetséggel bíró emberek felelősségére, akiknek kötelessége a felsőbb hatalmaktól kapott képességeiket felhasználni. Nem mindegy azonban milyen célra, hiszen sokan csak azon törik a fejüket, hogyan árthatnának másoknak tudásukkal, míg mások csak önös érdekeiket szem előtt tartva használják rátermettségüket. A kultúra és a művészetek terén tevékenykedő ember azonban adni szeretne tehetsége segítségével más embereknek. Adni szeretne élményt, szépséget, örömet bármi maradandót, ami a közönség szellemi és kulturális épülését szolgálja, a közös befogadás tapasztalatát nyújtja. Párhuzamot vonva az adni akaró művészek és a kiállító Fejős László között, elmondta, hogy a művészek feladata fáklyaként vezetni az embereket a jó értékek felé.

 

A kiállítás a Párbaj címet viseli, mégsem folyik egy csepp vér sem a képeken. Sokkal inkább lelki párbaj ez, az önmagunkkal folytatott küzdelem kissé didaktikus, ám a keleti, védikus filozófiát az átlagemberhez annál közelebb hozó megjelenítése. Nem hétköznapi alkotásokat látunk a falon, bár azok, akik rendszeres látogatói a J Galériának ezt már megszokhatták. Arcok, és általuk feltett, őket és mindannyiunkat foglalkoztató kérdések. Női és férfi portrék mögött rejlő gondolatok, az általuk és sok ember által keresett válaszok sorakoznak a falakon, ki-ki eldöntheti egyetért-e velük vagy más választ ad a kérdésekre.

 

Rédei Panni

 

alt

 

alt

 

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít